KiuPan edustusjoukkueen pelit 1999

PM Ottelu Tulos

2.5.

KiuPa - ToPS-90 2 - 2
9.5. IipV - KiuPa 3 - 8
13.5. KiuPa - Zulimanit 1 - 5
23.5. KiuPa - WP-35 1 - 1
2.6. SC KuFU-98 - KiuPA 4 - 5
6.6. WTP/2 - KiuPa 0 - 4
16.6. KiuPa - PK-37/2 3 - 3
20.6. FC Savonlinna - KiuPa 3 - 4
23.6. KiuPa - JuPS 6 - 1
30.6. Ratanat - KiuPa 1 - 4
18.7. ToPS-90 - KiuPa 2 - 4
21.7. KiuPa - IiPV 3 - 1
28.7. Zulimanit - KiuPa 6 - 0
8.8. WP-35 - KiuPa 8 - 0
11.8. KiuPa - FC KuFU 3 - 1
22.8. KiuPa - WTP/2 1 - 4
25.8. PK-37/2 - KiuPa 1 - 5
5.9. KiuPa - FC Savonlinna 3 - 5
12.9. JuPS - KiuPa 1 - 1
18.9. KiuPa - Ratanat 3 - 5


 

 

2.5. KiuPa - ToPS-90

 

KiuPa aloitti tasurilla

Kiuruveden Palloilijoiden kolmosdivarikausi hyrähti käyntiin tasapelillä. Sunnuntaina loistavakuntoisella Kuorevirran hiekalla oli vastassa Tohmajärven Palloseura-90, jonka kanssa pisteet jaettiin luvuin 2-2. Tauolla pukukopissa kuunneltiin ripitystä 1-1-numeroissa.
 

KiuPa aloitti kauden räväkästi. Jo neljän minuutin kohdalla Kuorevirralle kasautunut hiukkasen alle tuhatpäinen yleisö sai vastinetta lippurahoilleen. Kauden avausmaali syntyi, kun Mika Turunen rynni vapaapotkun jälkitilanteesta 1-0-numerot.

Maalin jälkeen loppui KiuPan pelistä noin viisi minuuttia kestänyt räväkkyys. Vierasjoukkue otti pelin hallintaansa ja KiuPa katseli touhua aitiopaikalta. ToPSin painostus tuotti tulosta runsaan puolen tunnin kohdalla, kun Juha Pöllänen rynni keskeltä läpi kotijoukkueen puolustuslinjan.

Jakson loppu oli tasapaksua junnausta. KiuPan parhaat paikat sattuivat Markku Åhmanille ja Vesa Korhoselle. "Omppu" tykitti niukasti ohi yläpesän ja Korhosen kulmuripukkaus torjuttiin maaliviivalta.
 

Nousu tasoihin

Ottelun toinen puoliaika oli KiuPan hallintaa. ToPS-90 karkasi kuitenkin maalin edelle, ennenkuin isompi hihna heitti päälle. KiuPa hallitsi keskikenttää ilman uupumuksen häivääkään. Vierasjoukkue tyytyi osaansa ja mätti pitkää palloa toivoen jonkun onnistuvan.

Epätoivo eli siis "Tootsi" oli vallata KiuPan mielen, mutta eipäs sittenkään vallannut. Tilanteita hierottiin kiitettävästi, mutta viimeistely toksähteli yhtenään. Marko Kanerva oli tekopaikassa alvariinsa, kuitenkin laihoin tuloksin.

Vähintäänkin ansaittu tasoitusmaali tuli lopulta viitisen minuuttia ennen loppuvihellystä. Raamikas Jussi Räty vapautti oivallisesti vanhan naapurinsa Hannu Luttisen, joka ei erehtynyt läpiajossaan. Loppuun oli vielä Vesa Vainiolla vetopaikka, mutta tilanne meni väikylöinniksi.

KiuPan peli meni kokoajan vain paremmaksi. Alku oli nihkeää, mutta loppupeli sujui jo kuvien mukaan. Parhaiten pelistä selviytyi liki täydellisesti uusiutunut puolustuslinja. Maalissa Pasi Sarajärvi oli mies paikallaan. Laitapuolustajat, Marko Remes ja Markku Lähderinne, pelasivat mukiinmenevästi, vaikka virheitä tulikin.

Puolustuksen keskustasta löytyivät kotijoukkueen parhaat. Toppareista Arto Tuovinen jaksoi taistella hyvin koko ottelun, vaikka yhteisharjoittelua on takana verraten hintsusti. Vesa Korhonen oli katkoissaan verraton, vain avauksiin jäi seuraavaan peliin lajinsa verran kohentamista

Keskialue pimensi kohtalaisesti vastustajan nimimiehet. Laitalinkeistä Mika Turunen avasi maalitilinsä aikuisten peleissä. Virkaveli oikealta laidalta, konkari Markku Åhman, puhua pulpatti avausjakson. Toisella puolikkaan "Ompun" nähtiin ottavan myös joitakin todistettavia juoksuaskelia tarinoinnin lomassa.

jakke


 

 

9.5. IipV - KiuPa

KiuPalla maalikarkelot

Kiuruveden Palloilijat vietti äitienpäivän kunniaksi aika rouheita maalikarkeiloita. Kiihkeä paikalliskamppailu Iisalmen Pallo-Veikkoja vastaan aukaisi KiuPan maalihanat totisesti, sillä kotijoukkue PaVen verkko pöllysi illan mittaan kokonaista kahdeksan kertaa. Melkoinen trafiikki kävi myös KiuPan luukunsuulla, kun vastustajat onnistuivat kolmeen otteeseen.

KiuPa oli sunnuntaina iskussa. Kolea keli välillä lumipaisteella hyöstettynä ei jäykistänyt Luomu-cityn pelaajien niveliä. Kun pelin yksitoista maalia eivät millään menneet sopuisasti tasan, niin tasoerosta johtuen saatiin lopussa byyrit ynnäten numeroiksi 3-8 (2-3).

Laveasta voitosto huolimatta ei taaskaan selvitty ilman ilmeiden kiristelyä. Kotijoukkue käytti maalipaikkansa maalivahti Pasi Sarajärven reviirillä tarkasti hyväkseen. 1-0-johto-osumassa valmentaja Jari Niskanen auttoi vastustajaa yhdellä monista harhasyötöistään.

KiuPan monipuolinen hyökkäyspeli tuotti runsaasti erikoistilanteita, eteenkin kulmapotkuja. Pelin kaksi seuraavaa osumaa tulivatkin KiuPan kulmureista. Vesa Vainio jengutti ensimmäisen Vesa Korhosen ja toisen Markku Åhmanin kuljukan kautta nuottaan.

Riemukkaiden maalien jälkeen annettiin PaVen tulla rinnalle, ennenkuin Hannu Luttinen rynni puolustuksen ilmatilaa hallinneen Vesa Korhosen tarjoilemasta stopparista taukonumerot 2-3.
 

 

Åhman ja Luttinen tehomiehet

Toinen puolisko oli kokonaan KiuPan. Normaaliin tapaan kuitenkin tarvittiin pikkuisen jännitystä alkuun ja annettiin PaVen tullu rinnalla. Viimeisen puolituntisen aikana pistettiin sitten vähän peliä ja pyöritettiin isännät solmuun.

Voittomaalin 3-4 riehuivat illan tehomiehet Markku Åhman ja Hannu Luttinen. "Luikuri Tattinen" pyöräytti vastustajan maalivahdinkin ja tarjosi "Ompulle" tekopaikan, josta kyllä meidän mummokin olisi onnistunut.

Voittomaalin jälkeen ei voittajasta ollut enää kahta puhetta. KiuPa rakenteli peliä maltilla ja varsinkin taidolla. PaVen puolustus ryntäili vastaan kamikaze-tyyliin ja vieraiden oli helppo homma parsia maalieroa.

3-5-numerot iski maaliviivalta Marko Kanerva Hannu Luttisen passista ja seuraavan maalin herkutteli liki kolmestakympistä keskikentän kurko Vesa Vainio.

Markku Åhman sai knallinsa nikkaamalla vaihdosta kentälle kirmanneen Mika Turusen mainion keskityksen verkkoon. Illan tehokaksikko oli vielä kerran asialla pimenevässä kevätillassa. PaVen puolustajat täsmivät Åhmanin keskityksen Hannu Luttisen jalkoihin, eikä tämä kekannut muuta kuin tökätä kopin maaliin, 3-8.

Kunnon karkeloiden parhaat pelaajat oli löydettävissä KiuPan kenttäryhmityksen yläpuolikkaalta. Hannu Luttisen liike ja tehot (2+2) olivat jo yksistään liikaa kotijoukkueelle. Edellisen pelin jälkeen aiheesta median hampaisiin joutunut Markku Åhman oli nyt kuin kotonaan kankeiden iisalmelaisten keskellä. Kolme maalia lopettivat arvailut "Ompun" tähden hiipumisesta.

Keskikentän moottori Vesa Vainio oli myös tikissä. Syötöt löysivät yhtenään hyökkääjät ja erikoistilanteiden juoninta oli Pavelle tuhoisaa. Puolustus ei ollut lujilla, vaikka kolmesti verkko olikin tötteröllä. Epätarkkuuden vartiointitehtävissä korvasi tällä kertaa hyvin sujunut avauspeli.

KiuPan seuraava koitos on kotona helatorstaina 13.5 klo 14. Vastustajaksi saapuu sarjan ennakkosuosikki ja pelit puhtailla voitoilla aloittanut Zulimanit Kuopiosta.

jakke


 

 

13.5. KiuPa - Zulimanit

Kylmää kyytiä KiuPalle

Kiuruveden Palloilijat sai helatorstaina kunnon kuljetusta kotikentällään. Kauden ilman pistemenetyksiä aloittanut kuopiolainen Zulimanit ryöpytti Kuorevirran hiekalla isäntiä toisella jaksolla pahemman kerran. Avausjakson KiuPan niukka 1-0 johto kääntyi roimaksi 1-5-tappioksi.

KiuPa kärsi torstaina kauden ensimmäisen tappionsa. Jo ennakolta kovaksi porukaksi tiedetty Zulimanit haki jyvää jakson ja pisti sitten tauolta ranttaliksi.

Pelin alku jahruttiin vielä tasatahtiin. KiuPa sai kulmureistaan aikaan vaaranpaikkoja vierasmaalille. Vesa Korhosen napakat pukkaukset eivät kuitenkaan osaantuneet maalipuitten väliin.

Kerran sitä KiuPaa onnisti. Hannu Luttinen rynni läpi ja hänen syöttö tavoitti laidallaan kytänneen Markku Åhmanin. "Ompun" napakka sijoitus nuoli tolppaa sisäpuolelta ja riemua riitti.
 

 

Musta vartti

Toisen jakson alkuun KiuPalle sattui musta varttitunnillinen jalkapalloa. Zulimanit käytti siekailematta hyväkseen kotijoukkueen kohkailut ja iski nopeasti neljä maalia. Puolustus törmäili miten sattuu, pallot eivät pysyneet käsissä eivätkä jaloissa ja niinpä isäntien selkärangat oli napsittu poikki.

1-4-tilanteen jälkeen ei KiuPalla enää ollut mahiksia voittoon tai edes tasoihin, joten loppuaika meni pelailuksi. Pelailun lomassa Zulut tulivat vielä kertaalleen, KiuPalla jäi tulemiset vähän vajaimmiksi.

Torstain ottelusta ei jaeta puhtaita papereita kuin korkeintaan huoltaja Kainulaiselle. Vaikkei kukaan pelannutkaan ihan täysin päin sitä yhtä paikkaa, niin jotenkin vaisua oli isäntien peli koko ehtoon. Avausjakson voitto oli tuuria ja vieraiden tehottomuutta, toisen jakson ryöpytykselle on löydyttävä syyt mielellään ennen ensi sunnuntaita.

Sunnuntaina nimittäin jatkuvat taas pelit. Kuorevirralle saapuva vastus ei Zulimaneista yhtään kevene, kun klo 14 alkavassa ottelussa kohdataan vielä viime vuonna kakkosessa potkinut WP-35 Varkaudesta.

jakke


 

 

23.5. KiuPa - WP-35

KiuPa jaksoi nousta

Kiuruveden Palloilijat ei antanut sunnuntaina jälkeen. Sarjaan suurin satsauksin lähtenyt varkautelainen WP-35 johti peliä 1-0 aina varsinaisen peliajan loppuun asti, mutta KiuPa nousi yliajalla riemastuttavaan tasatulokseen. Monenlaista keliä sisällään pitänyt ottelu ei ollut tympeä ja pitkästyttävä, vaan maalitilanteita piisasi koko rahan edestä.

KiuPan kammoittelu kolmosdivarin kärkipaikoista jatkui sunnuntaina Kuorevirran hiekalla. Kauden kolmaskaan kotiottelu ei tuonut vielä KiuPalle kotivoittoa, mutta hyvä taistelu palkittiin lopussa tasapelillä.

Peli starttasi mukavan helteisissä oloissa. Uskollinen yleisö paistatteli päivää ja nautti kotijoukkueen hyvin toimineesta aluepelistä. Pikku hiljaa alkoi taivaalle kasaantua pilviä ja KiuPan maalille pahoja paikkoja.

Kymmenen minuuttia ennen avausjakson loppua taivas sitten repesi. Huberia tuli aika voimakkaasti vartin ajan- eteen ei nähnyt eikä taaksekaan uskaltanut lähteä.

Siinä hötäkässä vierasjoukkue iski myös pelin avausmaalin. Pitkän sivurajaheiton jälkeinen maalinedushässäkkä purkautui vasta tuomarin vislattua maalin merkiksi.
 

 

Leiviskä loisti

Jälkimmäisellä pelipuoliskolla KiuPa otti pelin hallintaansa, kun eka puolisko oli mennyt vieraiden heilutellessa tahtipuikkkoa.

Kiperimmät tilanteet värkkäytyivät KiuPan oman maalin edustalle, kun vastustaja iski sähäkästi nopeilla vastaiskuilla. Maalivahti Juhani Leiviskä ja onni pitivät KiuPaa pelissä mukana. "Lonkku" torjui usein ja upeasti.

KiuPa hallitsi kenttäpeliä, mutta maalipaikat olivat kortilla. Pelikellon tikittäessä mestoja alkoi kuitenkin siunaantua enenemässä määrin. Joku kerta päästiin jo likelle, ennenkuin pari minuuttia ennen loppua sitten onnasi.

Vaihdosta peliin tulleen Mika Turusen keskitys läpäisi WP:n puolustuslinjan ja Hannu Luttinen tykitti puolesta metristä byyrin kattoon.

Ottelun parhaan pelaajan pytyt keräsi maalivahti Juhani Leiviskä. Pelinalusviikon iltavuoroa paiskinut Leiviskä sai torjunnoillaan yleisön haukkomaan henkeään. Ilman "Lonkun" loistopäivää ei KiuPan kirille olisi ollut pohjaa. Kenttäpelaajat Leiviskän edessä esiintyivät tasaisesti. Zulu-pelin toisen jakson koisailusta ei ollut pyhänä mitään muistia, vaan jalat liikkuvat kaikilta ihan jämäkästi läpi ottelun.

Viime hetkillä tullut tasoitus oli henkisesti tärkeä. Avausjakson KiuPa oli vielä jyrän alla, mutta pari pelaajavaihtoa ja voimakas usko onnistumiseen toivat hyvän toisen jakson peliesityksen. Pikkuisen ryhtiä lisäsi myös ennen peliä ilmanpuhdistukseen käytetty puolenkymmenen minuutin yksinpuhelu.

Seuraavat viikot KiuPa on vieraskiertueella. Nurmiavaus kotona on vasta 16.6. Sitä tarkemmin tuonnempana.
 

jakke


 

 

 

2.6. SC KuFU-98 - KiuPA

KiuPalla kahden voiton viikko

Kiuruveden Palloilijat jyrää. Mennyt viikko jätti taakseen kaksi voitokasta vieraskamppailua. Keskiviikkona Kuopiossa vietettiin SCKuFun kera todellisia maalikarkeloita. Vaiherikas ottelu päättyi lopulta KiuPalle onnekkaasti viimehetken osumalla maalein 4-5 (1-4). Sunnuntai-iltana KiuPa kävi pokkaamassa pisteet Varkaudesta. Kurinalainen pelityyli toi puhtaan 0-4-voiton WTP:n reserveistä.

KiuPan keskiviikon ottelu oli kaikkien otteluiden isä ja äiti. Vierasjoukkue maitokaupungista hallitsi pelin alkumetrejä mielinmäärin. Runsaan puolen tunnin pelailun jälkeen KiuPa johti peliä jo ratkaisevasti 0-4, tai niinhän sitä ainakin miehissä uskoteltiin.

Pelin rullatessa ei kiupalaisten tarvinnut kuin vähän sinnepäin osoittaa, niin verkko pöllysi. Maalihanat aukaisi Marko Kanerva, joka tsuuppasi Hannu Luttisen laukauksen luukulta häkkiin. Seuraavana oli vuorossa paremmin nurmialustalla viihtyvä Markku Åhman, jolle namupaikan tarjoili jälleen Hannu Luttinen.

Kolmannen osuman järjestivät "Huapakumpulaiset". Jussi Räty vapautti Luttisen tuloksekkaaseen läpiajoon. Vielä ennen kiupalaisten kävelytalkoita onnistui Marko Kanerva laventamaan johdon 0-4-numeroihin. Jakson loppuun annettiin kotijoukkueen tehdä kavennuksensa.

Toisen jakson ensimmäinen puolikas oli KiuPalta sitten viimesen päälle onnetonta esitystä. KuFu laskettiin rinnalle, ennenkuin pikkuisen rupisi huvittamaan pelihommat.

Tasatilanteessa 4-4 KiuPa osoitti jälleen kerran suuruutensa. Peli otettiin takaisin hallintaan ja pari minuuttia ennen päätösvihellystä iskettiin voittomaali. Piinasta päästäjänä oli hattutempun tekaissut Marko Kanerva, joka sai viimeiseen rutkasti apuja myös kotijoukkueen molarilta.

Keskiviikon pelissä oli positiivista kolme pistettä. Negatiivisia juttuja oli paljon enemmän, mutta hyvä joukkue voittaa usein ilman täydellistäkin onnistumista.
 

 

Pyhänä paketti kasassa

Sunnuntaina KiuPalla oli jo eri meininki. Maaleja mätettiin vastustajan verkkoon liki keskiviikon tahtiin, mutta oma maali pysyi ensimmäisen kerran tällä kaudella koskemattomana. Ensimmäinen ottelu nurmipinnalla innosti myös ja isäntänä ollut WTP II jätettiin kakkoseksi maalein 0-4 (0-2).

Tavan mukaisesti KiuPa aloitti pelin jämysti. Jo alta minuutin saatiin juhlia ottelun voittomaalia, kun Hannu Luttinen tälläsi Marko Kanervan karkuuttaman pallon etukulmasta sisään. Toinen maali syntyi avausjakson puolivälissä Marko Kanervan toimesta. "Kane" uurasti tilanteen loppuun asti ja tuikkasi maalivahdin torjuman Vesa Vainion tykityksen "riparin" pöysään.

Jälkimmäiselläkin puolikkaalla KiuPa onnistui kahteen otteeseen maalinteossa. Ensin hilttasi Hannu Luttinen verkot putkelle Kanervan tarjoilusta. Loppunumerot viimeisteli kauden avausosumansa tehnyt Aku Tuovinen, passarina maalissa oli tehokkaassa vireessä oleva Hannu Luttinen.

Kauden ensimmäinen nollapeli tuli kurinalaisen puolustuspelin tuloksena. Maalivahti Juhani Leiviskä oli parissa pahassa paikassa itse varmuus. Myös viimeisen kympin maalilla seissyt Pasi Sarajärvi osoitti kunnon olevan kohdallaan. Puolustuslinja ja keskikenttä puolustivat kimpassa hyvin ja keskiviikon mallisia kouhailuja ei irronnut keltään.

Hyökkäyksiin lähdettiin topakasti ja hyökkäyskaksikko- Kanerva ja Luttinen- lihottivat pörssisaldoaan kolmella molemmat. Laitalinkeistä oikeanpuolen Aku Tuovinen jätti vasemmiston Markku Åhmanin aika selvästi varjoonsa.

KiuPan taistelu kärkipaikoista jatkuu seuraavaksi kotoisalla Kuorevirran nurmella. Ensimmäistä kotivoittoa jahdataan keskiviikkona 16.6 klo 18.30 alkaen. Peli on paikalliskamppailu, sillä vastustajaksi juoksee naapurikaupungista PK-37 II.

jakke


 

 

6.6. WTP/2 - KiuPa

KiuPalla kahden voiton viikko

Kiuruveden Palloilijat jyrää. Mennyt viikko jätti taakseen kaksi voitokasta vieraskamppailua. Keskiviikkona Kuopiossa vietettiin SCKuFun kera todellisia maalikarkeloita. Vaiherikas ottelu päättyi lopulta KiuPalle onnekkaasti viimehetken osumalla maalein 4-5 (1-4). Sunnuntai-iltana KiuPa kävi pokkaamassa pisteet Varkaudesta. Kurinalainen pelityyli toi puhtaan 0-4-voiton WTP:n reserveistä.

KiuPan keskiviikon ottelu oli kaikkien otteluiden isä ja äiti. Vierasjoukkue maitokaupungista hallitsi pelin alkumetrejä mielinmäärin. Runsaan puolen tunnin pelailun jälkeen KiuPa johti peliä jo ratkaisevasti 0-4, tai niinhän sitä ainakin miehissä uskoteltiin.

Pelin rullatessa ei kiupalaisten tarvinnut kuin vähän sinnepäin osoittaa, niin verkko pöllysi. Maalihanat aukaisi Marko Kanerva, joka tsuuppasi Hannu Luttisen laukauksen luukulta häkkiin. Seuraavana oli vuorossa paremmin nurmialustalla viihtyvä Markku Åhman, jolle namupaikan tarjoili jälleen Hannu Luttinen.

Kolmannen osuman järjestivät "Huapakumpulaiset". Jussi Räty vapautti Luttisen tuloksekkaaseen läpiajoon. Vielä ennen kiupalaisten kävelytalkoita onnistui Marko Kanerva laventamaan johdon 0-4-numeroihin. Jakson loppuun annettiin kotijoukkueen tehdä kavennuksensa.

Toisen jakson ensimmäinen puolikas oli KiuPalta sitten viimesen päälle onnetonta esitystä. KuFu laskettiin rinnalle, ennenkuin pikkuisen rupisi huvittamaan pelihommat.

Tasatilanteessa 4-4 KiuPa osoitti jälleen kerran suuruutensa. Peli otettiin takaisin hallintaan ja pari minuuttia ennen päätösvihellystä iskettiin voittomaali. Piinasta päästäjänä oli hattutempun tekaissut Marko Kanerva, joka sai viimeiseen rutkasti apuja myös kotijoukkueen molarilta.

Keskiviikon pelissä oli positiivista kolme pistettä. Negatiivisia juttuja oli paljon enemmän, mutta hyvä joukkue voittaa usein ilman täydellistäkin onnistumista.
 

 

Pyhänä paketti kasassa

Sunnuntaina KiuPalla oli jo eri meininki. Maaleja mätettiin vastustajan verkkoon liki keskiviikon tahtiin, mutta oma maali pysyi ensimmäisen kerran tällä kaudella koskemattomana. Ensimmäinen ottelu nurmipinnalla innosti myös ja isäntänä ollut WTP II jätettiin kakkoseksi maalein 0-4 (0-2).

Tavan mukaisesti KiuPa aloitti pelin jämysti. Jo alta minuutin saatiin juhlia ottelun voittomaalia, kun Hannu Luttinen tälläsi Marko Kanervan karkuuttaman pallon etukulmasta sisään. Toinen maali syntyi avausjakson puolivälissä Marko Kanervan toimesta. "Kane" uurasti tilanteen loppuun asti ja tuikkasi maalivahdin torjuman Vesa Vainion tykityksen "riparin" pöysään.

Jälkimmäiselläkin puolikkaalla KiuPa onnistui kahteen otteeseen maalinteossa. Ensin hilttasi Hannu Luttinen verkot putkelle Kanervan tarjoilusta. Loppunumerot viimeisteli kauden avausosumansa tehnyt Aku Tuovinen, passarina maalissa oli tehokkaassa vireessä oleva Hannu Luttinen.

Kauden ensimmäinen nollapeli tuli kurinalaisen puolustuspelin tuloksena. Maalivahti Juhani Leiviskä oli parissa pahassa paikassa itse varmuus. Myös viimeisen kympin maalilla seissyt Pasi Sarajärvi osoitti kunnon olevan kohdallaan. Puolustuslinja ja keskikenttä puolustivat kimpassa hyvin ja keskiviikon mallisia kouhailuja ei irronnut keltään.

Hyökkäyksiin lähdettiin topakasti ja hyökkäyskaksikko- Kanerva ja Luttinen- lihottivat pörssisaldoaan kolmella molemmat. Laitalinkeistä oikeanpuolen Aku Tuovinen jätti vasemmiston Markku Åhmanin aika selvästi varjoonsa.

KiuPan taistelu kärkipaikoista jatkuu seuraavaksi kotoisalla Kuorevirran nurmella. Ensimmäistä kotivoittoa jahdataan keskiviikkona 16.6 klo 18.30 alkaen. Peli on paikalliskamppailu, sillä vastustajaksi juoksee naapurikaupungista PK-37 II.

jakke


 

 

16.6. KiuPa - PK-37/2

KiuPalla kulkee vieraissa, kotioloissa vaikeampaa

Kiuruveden Palloilijoiden pelit jatkuivat männä viikolla taas parilla koitoksella. Tahti oli tuttu, maaleilla mässäiltiin. Keskiviikkona kotona rähmittiin PK-37:n reserveiden kanssa tasapeli 3-3 (2-2). Sunnuntaina matkattiin kauas Olavinlinnan kupeelle, jossa kellistyi FC Savonlinna kohtalaisen monivivahteisten vaiheiden jälkeen 3-4 (0-2).

KiuPan keskiviikko starttasi mallikkaasti. Nuoria taitavia pelaajia vilisevä PK-37 II näytti jäävän pelin alussa kotijoukkueen jalkoihin. KiuPan peli rullasi ja vartin jälkeen oli valotaululla 2-0-numerot.

Maalinteon aloitti Aku Tuovinen, jonka viuhuva tykitys tiputti pölyt maaliverkoista. Kotvan kuluttua oli asialla Hannu Luttinen ja nambörit vain kaunistuivat. Luttisen maalin syötti ikinuori Markku Åhman, eikä joku muu, kuten talousalueen valtalehti kolumnissaan väitti.

Tämän jälkeen KiuPa alkoi lahjoittelemaan maaleja vastustajalle. 1-2-kavennuksessa yksi pakeista kikkaili kopin vastustajalle ja omissa kolisi. Tasoitusmaalissa Jari Niskanen ohjasi polvellaan pallon tyylikkäästi oman maalin alakulmaan.

Puoliajalla intettiin ja ähistiin urakalla, mutta toisen jakson alkuun u-tuuri vain jatkui. Vastustaja karkasi 2-3-johtoon varsinaisen pomputtelun jälkeen. Tappioasema herätti kotijoukkuetta, mutta hyökkäysyritykset olivat väkinäisiä.

Sinnikkyys kuitenkin palkittiin taas, kun viisi minuuttia ennen loppua tuli tasoitus. Vesa Vainion mainion kulmapotkun jälkitilanteesta onnistuttiin iskemään osuma. Aivan viime hetkillä oli KiuPalla vielä vajaan sadan luomurieskan paikka, mutta tasanumerot jäivät historiaan.
 

Sunnuntainakin riitti jännitystä

Jalkapallojännärin suosikkijoukkue KiuPa ei pettynyt sunnuntainakaan. Savonlinnaan asti ei kannata mennä pelkästään kortinpeluuseen, vaan pisteet on viisaampaa ottaa mukaan samalla reissulla: ja niinhän sitä tehtiinkin, tosin vaikeimman kautta taas vaihteeksi.

FC Savonlinna omasi sarjan tiiveimmmän puolustuksen ennen pyhän matsin alkua. Kahdeksassa ottelussa pallo oli osautunut vain neljästi sen verkkoon. Ottelun jälkeen Savonlinnan päästettyjen maalien sarakkeessa oli kaksinkertainen luku, kun KiuPa rutisti 3-4-taisteluvoiton.

Pitkä matka ja helle eivät ahdistaneet KiuPaa pelin alussa. Kymppi minuuttia ja Vesa Vainion ulkosyrjäkeskitys löysi luukulta kesän parhaassa vireessä olleen Marko Kanervan. Tyylikäs nikkaus ja "Kanea" kannettiin kultatuolissa.

Isäntien annettin muka hallita peliä ja KiuPa panosti vastahyökkäyksiin. Yhden tälläisen jälkihässäkästä Vesa Vainio hilttasi KiuPalle puolen tunnin korvilla jo 0-2-johdon.

Myös toisen puolikkaan alkupuolen vieraat peesailivat mallikkaasti. Hannu Luttisen viedessä mallikkaan sooloilun päätteeksi KiuPan turvalliseen 0-3 iski vätylöinti taas päälle. Kotijoukkue sai pikaisen kavennuksen ja viittä minuuttia ennen loppua oltiin jo tasoissa. Hermo oli vähän tiukalla niin kentällä kuin vilttiketjussakin.

Työskentely paineenalaisena tuntuu sopivan kuitenkin KiuPalle. Jo viidennen kerran tällä kaudella KiuPa nousi ottelun loppuhetkillä muhkeampaan pistesaaliiseen. Maukkaan voittomaalin junailivat oikeat miehet. Mahtavan pelin urakoinut Marko Kanerva vippasi Hannu Luttisen läpiajoon. Kapteeni halusi voittoa kiihkeästi ja tykitys kahden kympin takaa on eittämättä yksi kauden maaleista. KiuPa pelasi pelin viimeisen minuutin kymmenellä, kun huoltaja Kainulainen puristeli maalintekijän siniseksi.

KiuPan vieraspeleistä on tullut pelkkiä voittoja. Kotona on tökkinyt ja voittotili on avaamatta. Avausvoitto on puhe ottaa tänään keskiviikkona, kun Kuorevirralle tulee vastustajaksi Juuan Palloseura. Kimaran esitys alkaa klo 18.30.

 

jakke


 

 

20.6. FC Savonlinna - KiuPa

 

KiuPalla kulkee vieraissa, kotioloissa vaikeampaa

Kiuruveden Palloilijoiden pelit jatkuivat männä viikolla taas parilla koitoksella. Tahti oli tuttu, maaleilla mässäiltiin. Keskiviikkona kotona rähmittiin PK-37:n reserveiden kanssa tasapeli 3-3 (2-2). Sunnuntaina matkattiin kauas Olavinlinnan kupeelle, jossa kellistyi FC Savonlinna kohtalaisen monivivahteisten vaiheiden jälkeen 3-4 (0-2).

KiuPan keskiviikko starttasi mallikkaasti. Nuoria taitavia pelaajia vilisevä PK-37 II näytti jäävän pelin alussa kotijoukkueen jalkoihin. KiuPan peli rullasi ja vartin jälkeen oli valotaululla 2-0-numerot.

Maalinteon aloitti Aku Tuovinen, jonka viuhuva tykitys tiputti pölyt maaliverkoista. Kotvan kuluttua oli asialla Hannu Luttinen ja nambörit vain kaunistuivat. Luttisen maalin syötti ikinuori Markku Åhman, eikä joku muu, kuten talousalueen valtalehti kolumnissaan väitti.

Tämän jälkeen KiuPa alkoi lahjoittelemaan maaleja vastustajalle. 1-2-kavennuksessa yksi pakeista kikkaili kopin vastustajalle ja omissa kolisi. Tasoitusmaalissa Jari Niskanen ohjasi polvellaan pallon tyylikkäästi oman maalin alakulmaan.

Puoliajalla intettiin ja ähistiin urakalla, mutta toisen jakson alkuun u-tuuri vain jatkui. Vastustaja karkasi 2-3-johtoon varsinaisen pomputtelun jälkeen. Tappioasema herätti kotijoukkuetta, mutta hyökkäysyritykset olivat väkinäisiä.

Sinnikkyys kuitenkin palkittiin taas, kun viisi minuuttia ennen loppua tuli tasoitus. Vesa Vainion mainion kulmapotkun jälkitilanteesta onnistuttiin iskemään osuma. Aivan viime hetkillä oli KiuPalla vielä vajaan sadan luomurieskan paikka, mutta tasanumerot jäivät historiaan.
 

Sunnuntainakin riitti jännitystä

Jalkapallojännärin suosikkijoukkue KiuPa ei pettynyt sunnuntainakaan. Savonlinnaan asti ei kannata mennä pelkästään kortinpeluuseen, vaan pisteet on viisaampaa ottaa mukaan samalla reissulla: ja niinhän sitä tehtiinkin, tosin vaikeimman kautta taas vaihteeksi.

FC Savonlinna omasi sarjan tiiveimmmän puolustuksen ennen pyhän matsin alkua. Kahdeksassa ottelussa pallo oli osautunut vain neljästi sen verkkoon. Ottelun jälkeen Savonlinnan päästettyjen maalien sarakkeessa oli kaksinkertainen luku, kun KiuPa rutisti 3-4-taisteluvoiton.

Pitkä matka ja helle eivät ahdistaneet KiuPaa pelin alussa. Kymppi minuuttia ja Vesa Vainion ulkosyrjäkeskitys löysi luukulta kesän parhaassa vireessä olleen Marko Kanervan. Tyylikäs nikkaus ja "Kanea" kannettiin kultatuolissa.

Isäntien annettin muka hallita peliä ja KiuPa panosti vastahyökkäyksiin. Yhden tälläisen jälkihässäkästä Vesa Vainio hilttasi KiuPalle puolen tunnin korvilla jo 0-2-johdon.

Myös toisen puolikkaan alkupuolen vieraat peesailivat mallikkaasti. Hannu Luttisen viedessä mallikkaan sooloilun päätteeksi KiuPan turvalliseen 0-3 iski vätylöinti taas päälle. Kotijoukkue sai pikaisen kavennuksen ja viittä minuuttia ennen loppua oltiin jo tasoissa. Hermo oli vähän tiukalla niin kentällä kuin vilttiketjussakin.

Työskentely paineenalaisena tuntuu sopivan kuitenkin KiuPalle. Jo viidennen kerran tällä kaudella KiuPa nousi ottelun loppuhetkillä muhkeampaan pistesaaliiseen. Maukkaan voittomaalin junailivat oikeat miehet. Mahtavan pelin urakoinut Marko Kanerva vippasi Hannu Luttisen läpiajoon. Kapteeni halusi voittoa kiihkeästi ja tykitys kahden kympin takaa on eittämättä yksi kauden maaleista. KiuPa pelasi pelin viimeisen minuutin kymmenellä, kun huoltaja Kainulainen puristeli maalintekijän siniseksi.

KiuPan vieraspeleistä on tullut pelkkiä voittoja. Kotona on tökkinyt ja voittotili on avaamatta. Avausvoitto on puhe ottaa tänään keskiviikkona, kun Kuorevirralle tulee vastustajaksi Juuan Palloseura. Kimaran esitys alkaa klo 18.30.

 

jakke


 

 

 

23.6. KiuPa - JuPS

 

KiuPalle jo kotivoittokin

Kiuruveden Palloilijat sai keskiviikkona kauden ensimmäisen kotivoittonsa. Jalkapallon kolmosdivisioonan kamppailussa oli ottavana osapuolena Juuan Palloseura, joka kellistyi kevyesti 6-1 (5-0). Mikäli kotiyleisön edessä olisi pelattu pitkin kautta kuten vieraissa, olisi sarjataulukko vieläkin komeampaa luettavaa.

KiuPan juhannusverryttely oli kevyttä. Vastustaja JuPS on sarjan hännänhuippu, eikä siitä ollut keskiviikkonakaan pahemmin uhittelemaan isännille. Enemmän kiupalaisia hermostutti ottelun alun viivästyminen kuin itse vastustaja. Kolmen vartin viive johtui siitä, kun juukalaisten linjuri oli tehnyt "juakon" korpitaipaleelle.

Itse peli oli kaksijakoinen. KiuPa pelasi ensimmäisen jakson ja käveli toisen. Avausjaksolla otettiin turvallinen puolenkymmenen maalin ero, ettei kakkijaksolle jäänyt enää paineita. Jälkimmäisellä puolikkaalla saivat avaruuslakanaketjun miehetkin sitten peliaikaa.

KiuPa räpsi osumia tasaiseen tahtiin. Avausmaalin ohjasi luukulta Aku Tuovinen Markku Åhmanin aivan loistavasta syötöstä. 2-0-maalin merkkautti itselleen Vesa Vainio, kun JuPSin venäläismolasi rähmi kulmurin nyrkeillään omiin.

Kolmas ja viides maali tulivat samoilla kuvilla. Nopeahko Markku Åhman keskitti maita maalille, josta KiuPan johtava maalitykki Hannu Luttinen tyrkki pallot perille. Luttisen maalien välissä tykitti Aku Tuovinen vasurillaan päivän komeimman pöysän.

Toinen puoliaika oli KiuPalta vaisua. Peli oli laiskaa ja hyökkäyspäässä ei oltu tomerina. JuPSin kavennus hiukan herätti, mutta juhannusjuhlat olivat silti enempi mielissä.

Jakson viimeisillä hetkillä kentän paras pelaaja eli Aku Tuovinen pisti kuudentoista takaa putoavan lehden eli siis meibel liihvin tarkasti Juuka-maalin takanurkkaan.

KiuPasta Aku Tuovista kiinnosti pelaaminen eniten molempiin suuntiin. Markku Åhman oli innokas hyökkäyssuuntaan kolmella syötöllään. Kärkimiehistä Hannu Luttinen iski tavanomaiset kaksi maalia, mutta Marko Kanerva haki nyt jyvää. Puolustuslinjasta pari kaveria esiintyi taitotasoonsa nähden turhan ylimielisesti, vaikka köykäinen vastus moiseen toimintaan ehkä vähän houkuttikin.

KiuPan viimeinen ottelu ennen sarjataukoa on nyt keskiviikkona Joensuussa. Vastustajana on keskikastin Ratanat.
 

 

jakke


 

 

 

30.6. Ratanat - KiuPa

 

KiuPa voitolla sarjatauolle

Kiuruveden Palloilijat lähti runsaan parin viikon sarjatauolle voittoputkessa. Seitsemäs peräkkäinen tappioton ottelu oli voitto, kun keskiviikkona kaatui Joensuussa Ratanat 1-4 (0-1). Takapakkia tuli seuraan kuitenkin loukkaantumisen muodossa, kun maalitykki Hannu Luttinen muljautti polvensa ympäri.

KiuPa jyräsi keskiviikkona varmasti pisteille. Joensuun epätasainen keskuskenttä pompuutti palloa entistäkin enemmän ja teki pelaamisesta vaikeaa.

Vartin pelin jälkeen KiuPan maailma näytti synkältä. Läpiajossa ollut Hannu Luttinen löysi jalallaan kentässä olleen puolen metrin montun ja polvea vietiin ympäri kera paukkeen ja mukseen. Luttinen otille ja rivit vähäksi aikaa hajalleen.

Peli kuitenkin jatkui ja KiuPa sai otetta. Vaihdosta Luttista paikkaamaan tullut tuulennopea Mika Turunen kiitti luottamuksesta ja karkasi avausjakson lopussa tekemään taukonumerot.

Jälkimmäisellä puolikkaalla kotijoukkue yritti panostaa enempi ja enempi hyökkäykseen, jolloin KiuPalle jäi aukkoja juoksennella läpi harvan Ratana-puolustuksen.

Jokunen läpiajo myös onnistui ja päätyi punavalon syttymiseen. Aku Tuovinen rynni 0-2-johtonumerot jo jakson alussa. Ratanat tuli vielä kerran kantaan, ennenkuin Marko Kanerva ruhjoi maaliviivalta pelin ratkaisseen 1-3-maalin. Tilanteen rakensi laidaltaan karannut ja hyvin keskittänyt Mika Turunen.

Kentän pinnan vaihteleva muoto vaikeutti peliä ja KiuPan useat läpijuoksut menivät plörinäksi kopin kimpoillessa minne sattui. Lopussa KiuPa iski tavoilleen uskollisesti vielä erikoistilanteesta. Viimeisellä minuutilla Vesa Vainio löysi kulmurillaan Markku Åhmanin otsan ja loppunumerot olivat kasassa.

KiuPan peli toimi varsin hyvin, vaikka syömähammas Luttinen olikin sivussa. Maalissa Pasi Sarajärvi ei joutunut kovin lujille, kun puolustuslinja siivosi palloja kauas ja kovaa. Varsinkin Vesa Korhonen katkoi vastustajan hyökkäyksiä tyylillä.

Keskikenttä jakeli palloja hyökkäykseen ja laitoihin sekä puolusti minkä jaksoi. Hyökkäyksessä aloittanut Marko Kanerva ja sinne vartin pelin jälkeen siirretty Aku Tuovinen tekivät hyökkääjän vähimmäissuoritukset: maalit mieheen.

Sarjatauon jälkeen KiuPan pelit jatkuvat Tohmajärvellä. Seuraava kotiottelu on kahden viikon päästä keskiviikkona 21.7 klo 18.30. Vastaan asettuu paikallispelissä Iisalmen Pallo-Veikot.
 

 

jakke


 

 

 

18.7. ToPS-90 - KiuPa

 

KiuPa voitolla sarjatauolta

Kiuruveden Palloilijat lopetti sarjataukonsa voittopelillä. Pitkä matka Kiteelle ei rassannut, vaan Tohmajärven Palloseura-90 taipui KiuPalle pikku pyristelyn päätteeksi maalein 2-4. Puoliajalla imettiin mehuja 1-3-numeroissa.
 

KiuPa tuli pirteänä runsaan kahden viikon sarjatauolta. Kankeus ei vaivannut alkupelissä, kun jo kolmen minuutin pelailun jälkeen Aku Tuovisen tykityksen sössi kotijoukkueen pakki omaan maaliin.

KiuPan peli kulki ja pallo sekä miehet liikkuivat. Vartin huitteilla Hannu Luttinen otti tyylillä Vesa Vainion tarjoilun vastaan rankkarialueella ja tälläsi ilmasta komeasti 0-2-johdon. Pikku kirmailun perästä Luttinen oli jälleen asialla. Nyt passarina toimi kärkipari Marko Kanerva.

Tämän kauden tyylin mukaisesti turvallisessa johtoasemassa alkoi kiupalaisten vätylöinti. Pelattiin laiskasti, hukattiin maalipaikat ja hutiloitiin puolustuksessa. Kaveri käytti tilaisuutensa ja iski pääkonttorin avun Dimitri Toloknovin voimin kavennusta avausjakson loppuun.
 

 

Lopussa taas kirkastiin

Kakkijakso alkoi KiuPan kannalta aika heikosti. ToPS-90 tuli jo maalin päähän heti alussa. Sitten sitä sinkoiltiin maalilta toiselle ja tilanteita piisasi.

Tilanne oli jännä, mutta KiuPan kantti piti taas lopussa. Runsas viisi minuuttia ennen loppua Aku Tuovinen pukkasi vapauttavan 2-4-maalin Markku Åhmanin kohtalaisen mukavasta keskityksestä. Loppupeli enää vain varmisteltiin ja kolme tärkeää pistettä oli taattu.

Sunnuntain pelissä kiupalaiset pelasivat ailahtelevasti. Alkuun ja loppuun oltiin jämyinä, mutta pelin keskivaiheilla oli taaskin anteeksiantamatonta kävelyä. Pyhänä sekin riitti, mutta miten lie sitten tuonnempana, kun vastaan tulevat vieraskentillä sarjataulukossa vielä ylempänä olevat WP-35 ja Zulimanit.

Välillä pelataan kuitenkin pitkästä aikaa kotinurmella. Syyskierroksen kotiavaus on nyt keskiviikkona 21.7 klo 18.30. Vastaan asettuu paikallispelissä putoamiskurimuksesta ylös pinnivä Iisalmen Pallo-Veikot.
 

 

jakke


 

 

21.7. KiuPa - IiPV 3

 

KiuPalle rutiinivoitto

Kiuruveden Palloilijat porskuttaa kolmosdivariaikansa pisimmässä putkessa. Keskiviikkona kotinurmella kaatui KiuPan edessä Iisalmen Pallo-Veikot maalein 3-1 (1-1). Kotivoiton myötä KiuPan tappiottomien otteluiden putki venyi jo yhdeksän pelin mittaiseksi.
 

KiuPalle keskiviikon pelin piti olla läpihuutojuttu. IiPV on taitotasoltaan KiuPaa aika paljon jäljessä ja kun porukalta puuttui kuulema seitsemän aloituskokoonpanon pelaajaa, niin pelin piti olla "Kainun" sanoessa "varma nakki". Pikkuisen enemmän joutui KiuPa pinnistämään, mitä ennen peli arvailtiin.

Pelin käsikirjoitus oli selvillä heti alusta asti. IiPV sumputti puolustuksen keskustaa ja potki kaikkea, mikä liikkui. KiuPa määräsi pelin tahtia, mutta puski samalla iisalmelaiseen lihamuuriin.

KiuPa aloitti pelin maalinteon. Vajaan kymmenen minuutin kohdalla iskettiin taas erikoistilanteesta. Kulmapotkun jälkihässäkästä polvivaivainen Hannu Luttinen riuhtaisi maalin kattoon.

KiuPa hallitsi kenttää, mutta lahjamaalilla IiPV päästettiin mukaan taistoon. Avausjakson lopussa kotijoukkueen hyökkäykset tukehtuivat sumppuun tai kariutuivat luokattomiin keskityksiin.
 

 

Ratkaisu rankkareilla

Toinen puolikas toi ratkaisun. KiuPan laitapuolustajat saivat käskyn ajella vapaina pelaajina rankkarialueelle. Tämä tepsikin ja oikea pakki Markku Lähderinne murjottiin vihreän niityn pintaan kahdesti. Molemmista rappauksista pallo kiikutettiin pilkulle ja Hannu Luttinen sijoitti kummatkin rankit varmasti maaliin.

Vierasjoukkueella oli yksi oiva paikka lisätä maalitiliään, mutta pallo kimmahti ylärimasta takaisin peliin. Muuten IiPV:n pelaajat keskittyivät enempi tuomarin arvosteluun kuin rehtiin pelaamiseen. Ihmetystä piisasi, kun tuomari salli ilman varoituksia välillä jopa henkilökohtaisuuksiin asti menneen ratkutuksen.

Keskiviikkona KiuPalle riiti voittoon heikompikin peliesitys. Osa joukkueesta pelasi selvästi alle kykyjensä: joillakin ei muuten vain irronnut, joitakin ei vain tuntunut pelaaminen hirveästi innostavan.

Parhaimpaan suoritukseen kipusi rankkarit hankkinut Markku Lähderinne, joka ennakkoluulottomasti ajeli vastustajan boxiin. Hannu Luttinen teki hattutempun, mutta olisi täydessä tikissä iskenyt tuplamäärän maaleja.

Kärkikahinoiden kannalta KiuPan kohtalo ratkeaa pitkälle kahdessa seuraavassa vieraspelissä. Ensin kohdataan sarjakakkonen Zulimanit Kuopiossa ja seuraavassa pelissä piikkipaikan WP-35 Varkaudessa.
 

 

jakke


 

 

 

28.7. Zulimanit - KiuPa

 

KiuPalle rökäletappio

Kiuruveden Palloilijat kärsi keskiviikkona Kuopiossa rökäletappion. Isäntäjoukkue Zulimanit jatkaa kärkikastissa, kun toisella jaksolla täydellisesti otteensa menettänyt KiuPa kaatui 6-0 (1-0). Tappion myötä sarjan kärkikaksikko taisi karata KiuPalta tältä kesältä tavoittamattomiin.

KiuPan ja Zulimanien kamppailu oli kamppailua vielä ensimmäisen jakson ajan. KiuPa aloitti pelin jämäkästi ja hallitsi kenttätapahtumia ottelun alkupuoliskolla. Tilanteita saatiin aikaan, mutta ratkaisuissa viivyteltiin liiaksi.

Jakson puolivälissä KiuPan linjapuolustus uunoili ja kotijoukkue iski helpon maalin lähietäisyydeltä. KiuPan maalitekoyritykset olivat pontevia, mutta ylärimaa lähemmäksi ei päästy.
 

 

Toinen jakso ponnetonta

Toisen puolikkaan alkuun KiuPa jaksoi vielä yrittää. Hannu Luttinen oli päästä läpi, mutta kipeä polvi jykki vastaan.

Kymppäminuutin kohdalla kotijoukkue karkasi kahden maalin johtoon KiuPa-puolustajan menetettyä pallon keskialueella. Kahden maalin takaa-ajoasema tuntui jo pahalta, mutta kolmannen takaiskun jälkeen iski jo epätoivo.

Loppupelin KiuPa pelasi entistäkin vaisummin. Isännät iloittelivat ja iskivät vielä kolme lisäosumaa, joista kaksi viimeistä viimeisellä minuutilla.

Voittonsa ansainnut Zulimanit oli kokonaisuutena vahvempi kuin KiuPa. Loppunumerot repesivät kuitenkin lopulta pelitapahtumiin nähden turhan rumiksi. Kärkikastiin kurkottaneen KiuPan pettymys oli loppupelissä suurta, eikä pitkästä aikaa tullut tappio motivoinut pelaajia pitämään numeroita edes siedettävinä.

KiuPasta Markku Åhman väläytteli avausjakson, mutta hänkin sekoittui jälkipuolikkaalla muuhun massaan. Puolustus oli toisen jakson tuuliajolla, kuten jo niin monesti aikaisemminkin kuluvalla kaudella. Hyökkäys ja keskikenttä eivät onnistuneet maalinteossa ensimmäistä kertaa tänä suvena.

KiuPan seuraavakin ottelu on vieraskentällä. Vastus ei kevene, sillä pelikumppaniksi tulee WP-35 Varkaudesta, jonka viimeinen pistemenetys sarjassa on keväältä KiuPaa vastaan.
 

 

 

jakke


 

 

 

8.8. WP-35 - KiuPa

KiuPalla on niin vaikeaa

Kiuruveden Palloilijat rymyää ja aikamoisen syvällä. Sunnuntaina tuli turpiin kolmosdivarihistorian rumimmilla luvuilla, kun lohkon ykkösjoukkue WP-35 pöllytti KiuPaa kerrassaan 8-0. Tauolla tilanne ei ollut vielä täysin toivoton, kun takaa-ajoa oli vain kahden maalin edestä.

KiuPan biorytmit eivät ole par'aikaa ihan kohdillaan. Sunnuntain Varkauden reissu ei oikaissut Zulu-pelistä alkanutta syöksykierrettä, vaan rumien numeroiden sarja sai jatkoa. Kakkoseen rynnivä kotijoukkue käytti maalipaikkansa nuukasti hyväkseen ja kiupalaiset ihailivat maalikarkeloita likietäisyydeltä.

Vaikka numerot olivatkin aikasen ikävät tuijotella, ei KiuPa ollut aivan niin tuahko. Kenttäpeli oli väliin tasaista ja KiuPallakin oli omat maalimestansa. Kulmapotkutilasto voitettiin 9-8, joten jotain hyvääkin tapahtui. Niin, ja saatiinhan sitä jo menomatkalla yli 800 mk:n ylinopeussakot.

Kolme maalia isännät saivat paitsioista, tosin osumat olivat jo niitä viimeisimpiä. WP-35 olisi kyllä pärjännyt ilman tuomaristonkin apua, sitä ei käy kieltäminen. Muutenkaan kiupalaiset eivät tulleet juttuun pelin tuomarin kanssa, joka salli kotijoukkueelta melkoista repimistä ja riuhtomista

KiuPan pelaajien suoritusten yksityiskohtainen arviointi on viisaampaa tällä kertaa heittää ihan joukkueen sisäiseksi toiminnaksi. Pelaajien nimien julkaiseminen tämän tarinan yhdeydessä, joko hyvässä tai pahassa, tuskin potkisi heitä eteenpäin tässä kilpailuyhteiskunnassa.

Parista rökäletappiosta huolimatta KiuPalla on vielä saumat nousukarsijan paikalle. Loppukesä vaatii pelkkiä voittoja ja silti tarvitaan vielä muiden apuja.

Mystisesti kadonneen voittoputken etsintä alkaa jo nyt keskiviikkona kotona. Vastustajaksi Kuorevirran mahtavalle nurmibaanalle saapuu häntäkastin SC KuFu-98 Kuopiosta. Joten tullaanpa huutamaan pisteet taas kotiin.

 

jakke


 

 

11.8. KiuPa - FC KuFU

 

KiuPa takaisin voittotahtiin

Kiuruveden Palloilijat ei luovuta. Pari peliä meni unhon yössä, mutta keskiviikkona palattiin kotinurmella takaisin voittotahtiin. Pienien käynnistysvaikeuksien jälkeen KiuPa orastavan voittoputken ensiuhriksi joutui kuopiolainen SC KuFu-98, joka hävisi maalein 3-1 (0-1).

KiuPan konttailu on taas ohitse. Kotikentällä palattiin voittokantaan, vaikka ensimmäinen jakso olikin vielä tahmeaa potkiskelua. Kuopiolainen vierasjoukkue kummitteli vielä ensimmäisen kolmivarttisen tiukasti mukana, mutta jälkipuolikkaalla KiuPa löysi hukassa olleen maalijyvän.

Ja kun KiuPa pääsi maalien makuun, niin tulleet osumat olivat myös komeita. 1-1-tasoitusmaalin iski Hannu Luttinen, joka sai läpiajoonsa syötön Jussi Rädyltä.

Myös toisen KiuPa-osuman teki Luttinen. Marko Kanerva vippasi nätisti kopin Luttiselle, joka kolisutti tolppaa ja sitämyöten verkkoa. Ottelun loppunumerot tekaisi Vesa Vainio, jolle karkumatkan saatteli, kukas muu kuin, illan tehomies Hannu Luttinen.

Keskiviikkona ei KiuPaa enää vaivannut parin aiemman pelin tehottomuus vastustajan maalin edustalla. Maaleja saatiin aikaan ja näkemiin-kerhon esitykset oli unohdettu.

Parhaiten kotijoukkueesta esiintyi tehokas Hannu Luttinen. Rökäletappioiden jälkeen uudelleen ryhmitetty puolustus piti myös hyvin pintansa. Markku Lähderinne liberona putsaili keskustassa ja vartioivat puolustajat, Kaj Tolonen ja Marko Remes, hoitelivat vastustajan hyökkääjät.

KiuPan pelit saavat jatkoa tulevana sunnuntaina. Kotinurmella kohdataan klo 14 alkaen sarjan keskikastin WTP/2.

 

jakke


 

 

 

22.8. KiuPa - WTP/2

KiuPan korsi katkesi

Kiuruveden Palloilijoiden oljenkorsi selviytyä kakkosdivarin karsintaan napsahti sunnuntaina käytännössä poikki. Tehottomasti, löysästi ja pehmeästi pelaillut KiuPa hävisi iltapäivän pelihetken WTP:n reserveille selkeästi 1-4 (0-3).

KiuPan peli ei sunnuntaina sujunut. Avausjakosolla vieraat päästettiin iskemään helposti tavoittamattoman kolmen maalin johdon. Mitä enemmän iski Varkaus maaleja, sitä enemmän aukoivat kiupalaiset päätään. Tarinointia riitti, mutta pelaaminen oli sivuseikka.

Toiselle jaksolle hieman ryhdistäydyttiin. Jakson alkuun saatiin ansaittu kavennus, kun Marko Kanerva vippasi luukulta Hannu Luttisen syötön nuottaan.

Onnistumisen jälkeen yritystä vielä piisasi, mutta missatut läpiajot söivät miestä. Jakson puolivälissä pistäytyi varkautelainen KiuPan päädyssä ja loppunumerot 1-4 olivat kasassa. Pelin loppu oli sitten päämäärätöntä konkoilua.

Nousukarsijan paikan karkaaminen oli KiuPalle ansaittu. Työn, sairauden, väsymyksen, keljutuksen, naapurien, sählyn, kalastuksen ja erästyksen takia viime aikoina rikkonaisesti harjoitelleen KiuPan peliesitykset eivät olleet pyhänä hääviä.

Kolmen miehen puolustuslinja ei saanut otetta koko pelin aikana vastustajaan. Vartiointivirheet ja muut kohkaukset seurasivat toinen toistaan.

Viiden miehen keskikenttä puolusti pehmeästi. Hyökkäysten rakentelu onnistui ajoittain, mutta hukkasyöttöjen määrä ei pysähtynyt yhden käden sormiin. Tavallisesti niin tormakka hyökkäyksen kärki oli unohtanut syömähampaansa narikkaan.

Tappiostakin huolimatta sarjaa on jäljellä vielä neljän matsin verran. Pelit pelataan kunnialla loppuun, vaikka karsijan paikka karkasikin. Seuraavan kerran KiuPa yrittää lisätä pistesaalistaan nyt keskiviikkona Iisalmessa, jossa kohdataan paikallinen PK-37/2.

 

jakke


 

 

25.8. PK-37/2 - KiuPa

Paineettomalle KiuPalle pisteet

Kiuruveden Palloilijat pelaa jalkapallon kolmosdivaria ilman nousupaineita ja samalla pelaakin hyvin. Keskiviikkoiltana Iisalmessa kellistyi PK-37:n reservit selvästi 1-5. Kolmen vartin huhkimisen jälkeen vietettiin siestaa luvuissa 0-2. Sarjanousun mahdollisuudet edellisessä pelissä tupakoinut KiuPa esiintyi vieraskentällä vapautuneesti. Junioripitoinen PK-37/2 oli vailla saumoja, kun KiuPa jyräsi vastustamattomasti voittoon. Pelaajien uudet pelipaikat pistivät myös töppösiä parempaan liikkeeseen.

 

Vieraskentällä läpi kauden tuloksekkaasti matsannut KiuPa aloitti paikallisderbyn hallinnalla. Jo alta kymmenen minuutin päästiin keulaan. Puolen tunnin pelin kohdalla ikinuori Markku Åhman puski KiuPan jo 0-2-johtoon Hannu Luttisen syötöstä.

 

Luttiselle hattutemppu

Pelin toinenkin puolikas oli KiuPan hallintaa. Tehtävän teki entistäkin helpommaksi PK:n pelaajan saama ulosajo, jonka jälkeen KiuPan yhden pelaajan kenttäylivoima voimistui. Ulosajoa edeltäneestä tilanteesta sai KiuPan rankkarin, jonka Hannu Luttinen upotti varmasti verkkoon. PK:n kaveri heilahti suihkuporukoihin, kun erehtyi haistattelemaan tuomarille jotakin semmoista kummaa paikkaa.

KiuPa pelasi ja antoi nuorten iisalmelaispoikien huolehtia puhehommista. Hannu Luttinen sai hattutempun täyteen iskemällä ensin ruuhkasta 0-4-numerot ja vielä pelin loppuhetkillä Marko Kanervan jätöstä päätösnumerot 1-5.

Nousukarsijan paikan karattua edellisellä kierroksella, oli KiuPan esitys vieraskentällä vapautunutta. Maalissa Janne Soininvaara pelasi uransa ensimmäisen täyden kolmosdivariottelun ja oli itse varmuus. Läpi kauden horjunutta puolustusta oli liberon tontille tullut pönkittämään ennen keskikentällä viihtynyt Vesa Vainio.

Hannu Luttinen tyhjensi palkintopöydän ja taituroi tehopisteet 3+1. Myös ikämiesten SM-kisoihin näyttöjä antanut Markku Åhman voi olla saaliiseensa (1+1) tyytyväinen.

KiuPalla on sarjaa jäljellä vielä kolmen kiekan verran. Pelit jatkuvat nouspyhänä kotiareenalla. Klo 14 alkavaan otteluun tulee vastustajaksi hyvässä syysvireessä oleva FC Savonlinna.

 

jakke


 

 

 

5.9. KiuPa - FC Savonlinna

 

Kuorekkaalla KiuPamaiset maali-iloittelut

Kiuruveden Palloilijoiden peleissä tehdään maaleja. Kotipeleissä vain on sattuneet osumat kasaantumaan vähän turhan paljon KiuPan omaan päätyyn. Näin kävi myös männä sunnuntaina, kun FC Savonlinna maalaili hitusen KiuPaa uutterammin ja voitti karkelot luvuin 3-5 (2-2). Sunnuntai oli aurinkoinen ja lämmin sekä näytti päivää paistattamaan saapuneelle yleisölle kahdeksan maalia. Osa maaleista oli komeita ja suurempi osa vähemmän komeita. KiuPa teki nättejä osumia, mutta vieraat tekivät pöysiä enempi.

Jonkinmoista kotikammoa kokeva KiuPa aloitti matsauksen hyvin. Hyökkäykset sujuivat, eikä puolustuksessa ollut kiireitä. Jakson puolivälissä Marko Kanerva kumautti vaparinsa urheiluruututyyliin ylänurkkaan.

Kanervan maalin jälkeen KiuPa piti puikkoja hallussaan, mutta vierasjoukkue iski tasoihin. Viimeisellä vitosella ensin Markku Åhman tökkäsi kulmurin jälkitilanteesta taas isännät johtoon, mutta viimosella minuutilla KiuPa-puolustus passasi tyylikkäällä harhasyötöllä Savonlinnan rinnalle.

Alku karmeaa

Toisen jakson alku oli KiuPalta karmeeta. Ensimmäisen vartin aikana oma pää kolisi kolmeen otteeseen ja vielä varsin helposti. Hannu Luttisen kavennus Marko Kanervan keskityksestä piristi vielä kotijoukkuetta, mutta ottelun viimeinen neljännes meni maaleitta.

KiuPa oli sotkenut taas pakkaa edelliseen peliin verraten. Puolustuksessa vasta 16-vuotias Vesa Kärkkäinen pelasi ensimmäisen kokonaisen kolmosdivaripelinsä ilman suurempia pukkeja. Puolustuksen kokeneempi kaarti taasen lahjoitti parit osumat vieraille.

Keskialueen peliä vaivasi vaisu liikkuminen, mutta silti KiuPa rakenteli vastustajaa enempi maalitilanteita. Terävyyden puute molempien maalien edustalla oli tappion pääsyy.

KiuPan seuraava peli on ensi sunnuntaina Juukassa. Viimeinen kotiottelu ja samalla kauden päätöskamppailu on 18.9 lauantaina, jolloin Kuorevirralle saapuu Ratanat Joensuusta.

 

jakke


 

 

 

12.9. JuPS - KiuPa

 

KiuPa laiskotteli tasurin

Kiuruveden Palloilijat pelasi jalkapallon kolmatta divisioonaa sunnuntaina perin laiskasti. Kotijoukkueena ollut sarjajumbo Juuan Palloseura venyi tasapeliin 1-1 (1-0) halutonta KiuPaa vastaan.

KiuPan sarjasijoituksen kannalta täysin merkityksetön kamppailu näkyi tosiaan myös pelisuorituksessa. Putoamiskurikseen joutunut kotijoukkue pisti veltoille vieraille tosissaan kampoihin ja oli lähempänä kuin likellä viedä koko pistepotin.

Avausjakosolla KiuPa ei saanut peliään kulkemaan. Liikehdintä oli verkkaista ja syöttöhassien määrä mahtava. JuPS ei pahemmin vyöryttänyt, mutta terävämpi se oli kuin KiuPa.

KiuPan kävelyvauhti sai palkinnon, kun jakson viime sekunneilla kotijoukkue iski ruuhkasta johto-osuman.

Pientä piristymistä

Toinen jakso oli kiurukkailta jo hieman pirteämpää pelaamista. Tilanteita saatiin rutkasti, mutta viimeistely onnahteli pahemman kerran. Kotijoukkueen venäläinen maalivahti näytti nousevan ottelun sankariksi, vaan eipäs noussutkaan.

Kymmenisen minuuttia ennen lopputuuttausta iski nimittäin Marko Kanerva. Paavon putoamisesta sisuuntunut "Kane" rynni läpi kotipuolustuksen ja sijoitti kerrankin maltilla pallon ohi vastaan rynnistäneen molarin.

Pistejaon sankareita on vaikea etsiä. Parhaiten tasonsa kiupalaisista pitivät puolustuksen Kaj Tolonen ja ensimmäisiä aikaukkojen pelejä pelaava Vesa Kärkkäinen. Myös tuulennopea Mika Turunen ponnahti esille alun arkailujen jälkeen.

KiuPan kausi päättyy ensi lauantaina kotiottelulla. Kello 14 alkavaan otteluun saapuu vastustajaksi Ratanat Joensuusta. KiuPa tarjoaa ottelun ilmaisjakeluna uutterille kannattajilleen kiitokseksi hyvästä kannustuksesta ja asiantuntevista ohjeista.

 

jakke


 

 

18.9. KiuPa - Ratanat

 

KiuPalle tappio päätöspelissä

Kiuruveden Palloilijat ei jaksanut innostua voittoon asti kauden päätöspelissä lauantaina. Kuorevirralle vastustajaksi saapunut Joensuun Ratanat oli innokkaampi ja nappasi voiton maalein 3-5 (2-0). Menetettyjä pisteitä voimakkaammin kiupalaisia harmitti Kaj Tolosen paha polven loukkaantuminen.

KiuPan peli rullasi lauantaina vain avausjakson. Kotijoukkue teki kaksi maalia ja tuhlaili vielä pari läpiajoakin ensimmäisellä puoliajalla. Maaleista vastasivat kauden ykköstykki Hannu Luttinen ja kakkostykki Marko Kanerva.

Toisella jaksolla rullasi sitten vain lähinnä vieraiden peli. KiuPa veti ikiliikkuja Jussi Rädyn keskikentältä puolustuslinjaan ja peli sekosi. Ratanat iski viisi maalia KiuPan vaivaista yhtä vastaan.

Toisen puolikkaan kotiosumasta vastasi kauden ainoansa kulmurista pukannut Jussi Räty. Rädyn maali piristi hetken, mutta saunahommat olivat pelaajilla enempi mielissä.

Kotona vaikeampaa

KiuPa saalisti päättyneellä kaudella huomattavasti enemmän pisteitä vieraskentällä kuin kotiareenalla. Useimmiten joukkuelajeissa kotikentällä ja -yleisöllä on noin yhden lisäpelaajan vaikutus suoritukseen, mutta KiuPan kohdalla asia oli päinvastoin.

Sarjasta nousi suvereenisti kakkoseen WP-35 ja Zulimanit meni jatkokarsintoihin viime vuoden tapaan. KiuPa oli lievä pettymys ja loppusijoitus oli sarjassa neljäs.

KiuPan peleissä iskettiin noin kuusi maalia ottelua kohden. Keskinkertaisen menestyksen syynä oli heikko puolustuspeli. Maaleja kyllä tehtiin, mutta oma pää soi liki samaan tahtiin ja menestys jäi odottamaan.

Maalikuninkuus ja Fair Play-palkinto

Ilman pystejä ei jääty tänäkään vuonna. Hannu Luttisen 24 maalia riittivät lohkon maalikuninkuuteen. Rehdin pelin Fair Play-palkinto tuli jo kolmannen kerran neljän vuoden sisällä siistiä peliä pelaavalle KiuPalle.

Pelit on nyt vähäksi aikaa ohi. Treenit jatkuu vuoden vaihteessa sillä tyylillä, että uusi vuosituhat aloitetaan sarjanousulla .

 

jakke